Sursa foto: Shutterstock
Sindromului de ochi uscat este o afecțiune comună care apare atunci când lacrimile nu sunt capabile să asigure o lubrifiere adecvată a ochilor. Ochii uscați pot apărea fiindcă nu produci suficiente lacrimi sau produci lacrimi de calitate slabă. Această instabilitate a lacrimilor duce la inflamarea și deteriorarea suprafeței ochiului. Ochii uscați se simt inconfortabil. Dacă ai ochi uscați, poate apărea senzația de usturime și mâncărime. Tratamentele pentru ochii uscați ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute. Poate fi vorba despre modificarea stilului de viață și picături pentru ochi (lacrimi artificiale). În acest articol, vorbim despre simptomele, cauzele și mai ales opțiuni de ameliorare a sindromului ochiului uscat.
Simptomele ochiului uscat
Semnele sindromului ochiului uscat afectează de obicei ambii ochi și pot include:
- senzația de înțepătură, arsură sau zgârietură în ochi;
- mucus fibros în jurul ochilor;
- sensibilitate la lumină;
- înroșirea ochilor;
- senzația că ai ceva în ochi;
- dificultate în purtarea lentilelor de contact;
- dificultăți la condusul pe timp de noapte;
- ochi apoși (răspunsul organismului la iritarea ochilor uscați);
- vedere încețoșată sau oboseală oculară.
Cauzele sindromului ochilor uscați
Glandele lacrimale situate deasupra fiecărui glob ocular furnizează continuu lichid lacrimal care ajunge apoi pe suprafața ochiului de fiecare dată când clipești. Excesul de lichid se scurge prin canalele lacrimale în nas. Ochii uscați pot apărea atunci când nu reușești să produci suficiente lacrimi lichide. Cauzele comune ale scăderii producției de lacrimi includ:
- îmbătrânirea;
- anumite afecțiuni medicale, inclusiv sindromul Sjogren, boli alergice ale ochilor, poliartrită reumatoidă, lupus, sclerodermie, sarcoidoză, tulburări tiroidiene sau deficiență de vitamina A;
- anumite medicamente, inclusiv antihistaminice, decongestionante, terapie de substituție hormonală, antidepresive și medicamente pentru hipertensiune arterială, acnee, anticoncepționale și boala Parkinson;
- desensibilitatea nervului cornean, cauzată de utilizarea lentilelor de contact, de leziuni nervoase sau de operația oculară cu laser, deși simptomele de ochi uscat legate de această procedură sunt de obicei temporare;
- evaporarea crescută a lacrimilor: în urma blefaritei, clipitul mai rar, probleme ale pleoapelor, alergii oculare, condiții meteorologice, deficiență de vitamina A (1).
Factori de risc ai sindromului de ochi uscat
Factorii care fac mai probabilă apariția ochilor uscați includ:
- vârsta peste 50 de ani;
- sex feminin;
- dietă săracă în vitamina A (ficat, morcovi și broccoli), sau săracă în acizi grași omega-3 (pește, nuci și uleiuri vegetale);
- purtarea de lentile de contact sau existența unui istoric de chirurgie refractivă.
Complicațiile sindromului de ochi uscat
Persoanele care au ochii uscați pot avea complicații precum:
- infecții oculare: lacrimile protejează suprafața ochilor de infecții. Fără lacrimi adecvate, este posibil să ai un risc crescut de infecții oculare.
- deteriorarea suprafeței oculare: dacă nu este tratată, uscăciunea severă a ochilor poate duce la inflamarea ochilor, abraziune a suprafeței corneei, ulcere corneene și pierderea vederii.
- scăderea calității vieții; ochii uscați pot îngreuna desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi cititul (2).
Pentru a fi sigur că ochii tăi sunt sănătoși, se recomandă controale periodice la optometrist sau, dacă este cazul, la medicul oftalmolog. Este important să știi că poti beneficia de un control al ochilor gratuit în foarte multe locații.
Când trebuie consultat medicul?
Se recomandă să consulți medicul dacă ai avut simptome prelungite de ochi uscați, inclusiv ochi roșii, iritați, obosiți sau dureroși. Medicul poate stabili care este cauza sau te poate trimite la un specialist.
Cum se tratează sindromul ochiului uscat?
Opțiunile de tratament pentru sindromul ochiului uscat pot fi:
- medicamente pentru a reduce inflamația pleoapelor: o inflamație de-a lungul marginii pleoapelor poate împiedica glandele uleioase să secrete ulei în lacrimi. Medicul oftalmolog poate recomanda antibiotice pentru a reduce inflamația. Antibioticele pentru ochii uscați sunt de obicei administrate pe cale orală, dar se pot administra și sub formă de picături sau unguente pentru ochi.
- picături pentru ochi pentru a controla inflamația corneei: inflamația de pe suprafața ochilor (corneea) poate fi controlată cu picături oculare eliberate pe bază de rețetă.
- inserții oculare care funcționează ca lacrimile artificiale: dacă ai simptome de uscăciune moderată până la severă a ochilor și lacrimile artificiale nu ajută, o altă opțiune poate fi o inserție oculară minusculă care arată ca un bob de orez transparent.
- medicamente care stimulează lacrimile: medicamentele numite colinergice ajută la creșterea producției de lacrimi. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de pastile, geluri sau picături pentru ochi. Printre posibilele efecte secundare se numără transpirația.
Alte proceduri care pot fi utilizate pentru tratarea ochilor uscați includ:
- închiderea canalelor lacrimale: medicul oftalmolog poate sugera acest tratament pentru a împiedica lacrimile să iasă prea repede din ochi. Acest lucru se poate face prin închiderea parțială sau completă a canalelor lacrimale, care în mod normal servesc la scurgerea lacrimilor.
- canalele lacrimale pot fi astupate cu dopuri mici de silicon: acestea sunt detașabile.
- folosirea unor lentile de contact speciale: sunt lentile special concepute pentru a ajuta persoanele cu ochi uscați (rețin umezeala).
- utilizarea terapiei cu lumină și a masajului pleoapelor: o tehnică numită terapie cu lumină intens pulsată urmată de masajul pleoapelor poate ajuta persoanele cu ochi uscați în stare gravă.
Remedii pentru ameliorarea sindromului de ochi uscat
Există, de asemenea, măsuri pentru a ușura simptomele și iritațiilor cauzate de ochii uscați:
- comprese calde: acrimile sunt alcătuite din ulei, apă și mucus. Ochii au nevoie de toate cele trei părți pentru a rămâne umezi și sănătoși. Pleoapele inflamate și descuamate pot bloca glandele producătoare de ulei de-a lungul marginii pleoapei și pot duce la ochi uscat. Pentru a ajuta la ameliorarea iritației și la eliberarea uleiurilor înfundate, umezește o compresă curată cu apă caldă, stoarce-o și pune-o peste ochiul închis timp de cel puțin un minut. Este posibil să ai nevoie de comprese calde în fiecare zi pentru a ajuta la scăderea inflamației, chiar și după ce ochii se simt mai bine.
- spală genele de cruste: curățarea pleoapelor, precum și a pielii și părului din jur, poate ajuta la ținerea sub control a oricărei inflamații a pleoapelor.
- clipește mai mult: privitul fix la un calculator reduce clipitul. Urmează regula 20/20: închideți ochii la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde.
- menține ecranul conputerului sub nivelul ochilor. Nu va trebui să deschizi ochii la fel de mult, ceea ce poate ajuta la încetinirea evaporării lacrimilor.
- consumă pește gras: somonul și tonul, de exemplu, sau sardinele, păstrăvul și macroul conțin acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase ajută glandele producătoare de ulei din ochi să funcționeze mai bine, ceea ce poate ușura iritarea. Alte alimente bogate în mod natural în grăsimi omega-3 includ nucile, uleiurile vegetale (cum ar fi uleiul de canola și de soia) și semințele de in.
- hidratează-te: fiecare parte a corpului are nevoie de apă pentru a rămâne sănătoasă, inclusiv ochii. Consumul de apă ajută la menținerea umezelii. Nu aștepta până când îți este sete pentru a bea apă. Până atunci, este posibil să fii deja ușor deshidratat. Un mod de a ști dacă ești bine hidratat este acela de a-ți verifica urina. Dacă este incoloră sau galben deschis înseamnă că ai consumat suficiente lichide.
- folosește un umidificator și un filtru: în acest fel, adaugi umiditate la aerul uscat din interior.
- evită aerul care suflă în ochi: nu îndrepta uscătoarele de păr, încălzitoarele de mașină, aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele spre ochii.
- ia în considerare posibilitatea de a purta ochelari de soare sau alte ochelari de protecție. Scuturile de protecție pot fi adăugate la partea superioară și laterală a ochelarilor pentru a bloca vântul și aerul uscat.
- fă pauze pentru ochi în timpul activităților îndelungate: dacă citești sau faci o altă sarcină care necesită concentrare vizuală, fă pauze periodice pentru ochi. Închide ochii pentru câteva minute. Sau clipește în mod repetat timp de câteva secunde pentru a ajuta la răspândirea uniformă a lacrimilor pe ochi.
- fii conștient de mediul în care te afli: aerul la altitudini mari, în zonele deșertice și în avioane poate fi extrem de uscat. Atunci când petreci timp într-un astfel de mediu, poate fi util să închizi frecvent ochii timp de câteva minute la rând pentru a minimiza evaporarea lacrimilor.
- nu fuma și evită fumul.
- folosește lacrimi artificiale în mod regulat. Dacă ai ochi uscați cronici, folosește picături pentru ochi chiar și atunci când te simți bine, pentru a-i menține bine lubrifiați (3).
Consultă medicul ori de câte ori apar simptome care nu se ameliorează în timp, sau care se agravează în timp.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Mayo Clinic, „Dry eyes”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863
(2) Web MD, „Home Remedies for Dry Eyes: What Works?”: https://www.webmd.com/eye-health/dry-eyes-home-remedies
(3) Mayo Clinic, ”Dry Eyes: Treatment”: https://www.webmd.com/eye-health/dry-eyes-home-remedies